Plejecenter Lindegården

Døgnrytmelys på plejecenter i Vejle

Nyt døgnrytmelys har gjort en markant forskel for demente beboere på plejecenter Lindegården i Vejle, der ofte oplever problemer med at holde styr på dag og nat. Nu kan beboerne på Lindegården se deres hjem i et helt nyt lys.

Tag fat i os:

79 42 01 44

Plejecenter Lindegården

Kan lys, der følger døgnet, forbedre livskvaliteten for demente? Helt bestemt, mener Plejecenter Lindegården. Lindegården i Vejle er et plejecenter under Demensenheden og er opført som et leve-bomiljø med ialt 46 plejeboliger.

For noget tid siden lød startskuddet til en lysmæssig totalforvandling for både medarbejdere og beboere og en inspirerende fortælling om, hvordan en forholdsvis simpel installation af døgnrytmelys kan have en enorm effekt. 

Limdegaarden.png

Forstyrret døgnrytme

Lysstyring kan give store energimæssige besparelser, men det var ikke formålet for Lindegården. Det handlede nemlig om at forbedre de demente beboeres livskvalitet.

"Når man har en demenssygdom, så kan det være svært at finde ud af, hvornår det er dag, og hvornår det er nat. Demente har desværre ofte en forstyrret døgnrytme og har også meget svært ved at sove om natten" forklarer Birte Schelde, demensfaglig leder.

Hvad er døgnrytmelys?

Døgnrytmelys er LED-belysning, der følger det naturlige lys’ døgnrytme ved hjælp af et styringssystem.  

Forskning viser, at lys med høj farvetemperatur, blåt lys, øger den mentale aktivitet, og at varmt lys gør virker afslappede. Døgnrytmelys kan styrke søvn og helbredelse i forbindelse med f.eks. indlagte patienter. 

Døgnrytmelyset på Lindegården er indstillet til at tænde kl. 7 om morgenen med en varm gullig farve for at simulere solopgang. Hen mod middagstid bliver lyset gradvist mere og mere hvidt, indtil det når højeste farvetemperatur på 6.000 Kelvin og 100 % lysstyrke. Herfra daler lysprocenten støt indtil kl. 22:30, hvor lyset slukkes.

Lindegrden milj small.jpg

Har vi fået ovenlys!?

"Ret hurtigt efter, at vi havde fået det lyset installeret, siger både personale og pårørende: ”Har vi fået ovenlys?” Og det kan jeg godt forholde mig til i de to afdelinger – men det er lidt pudsigt, at der er et sted i huset med to etager, og at vi også skulle kunne få ovenlys i en stueetage. Det synes jeg er imponerende" slutter Birte Schelde med et smil. 

At dømme efter reaktionerne har belysningen været en stor succes. 

Er døgnrytmelys også noget for din virksomhed?