Kvinder i elbranchen

Håndværkerfag er ikke kun for mænd

Monika Hansen og Louise Sowinski møder ind klokken 7 om morgenen på kontoret i Kolding. Efter at have vendt dagens opgaver på fælles morgenmøde med afdelingschefen og kollegerne, hopper Monika og Louise i arbejdstøjet og griber værktøjskassen, inden de sætter sig ud i firmabilen og kører ud til store såvel som små service- og projektopgaver. De er blot 2 ud af 11 kvinder i Jansson El, som har valgt at arbejde inden for håndværkerbranchen.

Smiley face

IMG_8996.JPG

"Ingen behandler mig anderledes, fordi jeg er kvinde."

Undersøgelser fra Danmarks Statistik og Dansk Byggeri fra 2019 viser, at kvinder kun udgør 9% af de beskæftigede inden for bygge- og anlægsbranchen. Frem mod 2028 kan vi risikere at mangle helt op over 6000 elektrikere. Mange kvinder i håndværkerbranchen bliver mødt af fordomme, som at de ikke passer ind på en byggeplads, eller kun bliver valgt, hvis de ser godt ud. 

Heldigvis har Louise Sowinski og Monika Hansen en anden opfattelse.

"Mine kolleger i Jansson behandler mig ikke anderledes, fordi jeg er kvinde. Alle i min omgangskreds synes, det er alletiders. Så når andre ikke behandler mig anderledes, er det faktisk slet ikke noget, jeg tænker over til daglig,” fortæller Louise.

 

En drøm siden barndommen

Louise har været ansat hos Jansson El siden 2018 og aldrig været i tvivl om, at hun skulle arbejde inden for håndværkerbranchen. Som lille hjalp og observerede hun sin far, som også var elektriker, når der for eksempel skulle installeres lys i hjemmet. Det var med til at give Louise blod på tanden og følge i sin fars fodspor.

 "Jeg startede ud i praktik og var derefter i lære. Derfra har det taget fart. Jeg elsker, at jeg skal tænke, mens jeg skal udføre arbejdet og være professionel problemløser. Hos Jansson er der mange muligheder for at udvikle sig og bygge flere kompetencer på. Man skal være frisk på at prøve noget nyt. Så er der mange muligheder for at blive specialist inden for forskellige områder."

"Meget mere end bare at skifte en stikkontakt."

At elfaget rummer mange aspekter er noget, Monika Hansen også kan nikke genkendende til. Da Monika startede i praktik, havde hun ingen forventninger om, at arbejdet ville være mere spændende end alt muligt andet eller have så varieret indhold:

"Da jeg kom ud og prøvede det, faldt jeg fuldstændig pladask for det. Der er meget mere i faget, end man lige tror. Det er ikke bare at stå og pusse nusse ovre i hjørnet med en stikkontakt. Du skal trække kabler, beregne opgaverne, osv. Der er en milliard flere ting i det, end man lige tænker."

 

Ingen tøsefnidder

Monika havde som så mange andre én forestilling om el-branchen, inden hun startede, og en anden, efter at hun har fået arbejde i branchen. Dog har Monika hele tiden været bevidst om, at hun ikke vil arbejde et sted, hvor folk snakker dårligt eller bag ryggen om hinanden på arbejdspladsen. Derfor så hun sig bevidst om efter et arbejde, hvor ærlighed og humor er i højsædet. Hun sætter i dag utrolig stor pris på den åbenhed og ligefremme facon, hun møder i sin hverdag.

"Vi har rigtig meget humor, og jeg synes, det er fedt, at man er ligetil og ærlig. Man behøver ikke pakke tingene ind. Hvis du har lavet en bommert, får du at vide, at det er en ommer. Men så prøver man bare igen. Der er ingen bad feelings. Vi kan sagtens være ærlige og sige tingene ligeud og øjeblikket efter stå og grine sammen."

 

Sundt for både krop og sjæl

At der skulle være forskel på kvinderne og mændene er heller ikke noget, Monika bemærker. Samtidig nyder hun den frihed og motion, hun dagligt får uden overhovedet at tænke over det.

"Når jeg kommer hjem fra arbejde, har jeg klaret dagens motion og er frisk og klar i hovedet og træt på den gode måde. Det er synd, at der ikke er flere kvinder, der prøver at kaste sig ud i det, for man får det så godt med sig selv – både fysisk og mentalt. På min arbejdsplads bliver der overhovedet ikke gjort forskel, uanset om du er mand eller kvinde. Mændene har måske en større muskulatur, men jeg kan da tænke lige så godt, som de kan. Der er ikke længere noget, der hedder kvinde- og mandefag. Vi snakker altså år 2020. Det er på tide at gøre op med den traditionelle og forældede tankegang."

IMG_8973.jpg

Vil du med på holdet?

Hos Jansson El er der plads til både kvinder og mænd. Så længe du udviser flid, dygtighed og god opførsel, er der plads til alle.

Vil du høre mere om, hvad vi gør for at tiltrække de rigtige medarbejdere? Kontakt os på tlf. 7942 0144 eller el@jansson.dk. Er du interesseret i job og karriere hos os, kan du se mere under vores ledige stillinger.