Kvinder i elbranchen

Håndværkerfag er ikke kun for mænd

Monika og Helene møder ind klokken 7 om morgenen på kontoret i Kolding og Vejle. Efter at have vendt dagens opgaver på fælles morgenmøde med afdelingschefen og kollegerne, hopper Monika og Helene i arbejdstøjet og griber værktøjskassen, inden de sætter sig ud i firmabilen og kører ud til store såvel som små service- og projektopgaver. De er blot 2 ud af 10 kvinder i Jansson El, som har valgt at arbejde inden for håndværkerbranchen.

Smiley face

"Ingen behandler mig anderledes, fordi jeg er kvinde."

Undersøgelser fra Danmarks Statistik og Dansk Byggeri fra 2019 viser, at kvinder kun udgør 9% af de beskæftigede inden for bygge- og anlægsbranchen. Frem mod 2028 kan vi risikere at mangle helt op over 6000 elektrikere. Mange kvinder i håndværkerbranchen bliver mødt af fordomme, som at de ikke passer ind på en byggeplads, eller kun bliver valgt, hvis de ser godt ud. 

Heldigvis har Helene og Monika en anden opfattelse.

"Mine kolleger i Jansson behandler mig ikke anderledes, fordi jeg er kvinde. Alle i min omgangskreds synes, det er alletiders. Så når andre ikke behandler mig anderledes, er det faktisk slet ikke noget, jeg tænker over til daglig,” fortæller Helene.

 

Bevægelse frem for stillesiddende kontorarbejde

Helene har været ansat hos Jansson El siden januar 2020. Elfaget har altid været noget, Helene har interesseret sig for, da hun kan komme ud og arbejde praktisk med forskelligartede opgaver frem for at sidde på et kontor. 

 "Jeg blev interesseret i elfaget, fordi det er en branche i konstant udvikling. Jeg elsker at holde mig i gang, og jeg får masser af bevægelse hver dag. Jeg vil tusinde gange hellere rende rundt og sætte lamper op eller trække kabler end sidde stille på et kontor. Jeg har aldrig hørt om en arbejdsløs elektriker, og du kan ikke erstatte os med nogen eller noget." 

"Meget mere end bare at skifte en stikkontakt."

At elfaget rummer mange aspekter er noget, Monika Hansen også kan nikke genkendende til. Da Monika startede i praktik, havde hun ingen forventninger om, at arbejdet ville være mere spændende end alt muligt andet eller have så varieret indhold:

"Da jeg kom ud og prøvede det, faldt jeg fuldstændig pladask for det. Der er meget mere i faget, end man lige tror. Det er ikke bare at stå og pusse nusse ovre i hjørnet med en stikkontakt. Du skal trække kabler, beregne opgaverne, osv. Der er en milliard flere ting i det, end man lige tænker."

 

Ingen tøsefnidder

Monika havde som så mange andre én forestilling om el-branchen, inden hun startede, og en anden, efter at hun har fået arbejde i branchen. Dog har Monika hele tiden været bevidst om, at hun ikke vil arbejde et sted, hvor folk snakker dårligt eller bag ryggen om hinanden på arbejdspladsen. Derfor så hun sig bevidst om efter et arbejde, hvor ærlighed og humor er i højsædet. Hun sætter i dag utrolig stor pris på den åbenhed og ligefremme facon, hun møder i sin hverdag.

"Vi har rigtig meget humor, og jeg synes, det er fedt, at man er ligetil og ærlig. Man behøver ikke pakke tingene ind. Hvis du har lavet en bommert, får du at vide, at det er en ommer. Men så prøver man bare igen. Der er ingen bad feelings. Vi kan sagtens være ærlige og sige tingene ligeud og øjeblikket efter stå og grine sammen."

 

Sundt for både krop og sjæl

At der skulle være forskel på kvinderne og mændene er heller ikke noget, Monika bemærker. Samtidig nyder hun den frihed og motion, hun dagligt får uden overhovedet at tænke over det.

"Når jeg kommer hjem fra arbejde, har jeg klaret dagens motion og er frisk og klar i hovedet og træt på den gode måde. Det er synd, at der ikke er flere kvinder, der prøver at kaste sig ud i det, for man får det så godt med sig selv – både fysisk og mentalt. Mændene har måske en større muskulatur, men jeg kan da tænke lige så godt, som de kan. Der er ikke længere noget, der hedder kvinde- og mandefag. Det er på tide at gøre op med den traditionelle og forældede tankegang."

IMG_8973.jpg

Vil du med på holdet?

Hos Jansson El er der plads til både kvinder og mænd. Så længe du udviser flid, dygtighed og god opførsel, er der plads til alle.

Vil du høre mere om, hvad vi gør for at tiltrække de rigtige medarbejdere? Kontakt os på tlf. 7942 0144 eller el@jansson.dk. Er du interesseret i job og karriere hos os, kan du se mere under vores ledige stillinger. 

IMG_9330.jpeg