Sådan undgår du fejlalarmer på din tyverialarm
Måske du selv har prøvet en gang eller to, at alarmen går ved en fejl? Det tænkte vi nok.
Fejlalarmer er nemlig ikke et sjældent fænomen – ganske langt fra faktisk. For det er sådan, at en stor del af alle de alarmer, der dagligt går i Danmark, er fejlalarmer.Bliv ringet op
Har du spørgsmål til din tyverialarm?
Vi sidder klar til at besvare dine spørgsmål. Udfyld formularen og bliv ringet op.
Tyverialarmer: En vigtig del af sikkerheden
Tyverialarmer har længe været en vigtig komponent i sikringen af både private hjem og virksomheder, fordi de skaber tryghed og sikrer ejendommen.
Moderne tyverialarmer fungerer via en kompleks kombination af sensorer og kommunikationssystemer, hvoraf de fleste moderne tyverialarmer anvender en kombination af sensorer såsom bevægelsesdetektorer, dør- og vindueskontakter samt glasbrudsdetektorer.
Når en sensor først opfanger en aktivitet i det sikrede område, bliver alarmen aktiveret. Det kan fx være, fordi sensorerne opfanger bevægelse uden for normal åbningstid, at en dør brydes op, eller at et vindue bliver smadret. Når alarmen bliver aktiveret, vil det for det første starte en sirene, der udsender en høj lyd, som kan være med til at stresse indbrudstyven og i bedste fald skræmme vedkommende væk. Og så sørger sirenen også for at advare folk i nabolaget, så de kan reagere herefter. For det andet vil der blive sendt et signal til en godkendt vagtcentral, som derefter vil sende en vægter ud til adressen eller kontakte kundens kontaktpersoner.
Så snart vægteren ankommer til din virksomhed, vil vedkommende undersøge området for at finde årsagen til alarmen, og om der eventuelt kan være tale om en fejlalarm. Og hvis alarmen, der er blevet aktiveret, viser sig at være reel, vil vægteren sørge for at give besked til den relevante kontaktperson og selvfølgelig politiet samt begynde at sikre området igen. For det er selvfølgelig først, når området igen er sikret, at vægteren vil forlade adressen.
Er du synlig over for indbrudstyven?
En vigtig men ofte overset del af tyverialarmens effektivitet er skiltningen omkring alarmen. For når en virksomhed eller et privat hjem markerer, at der er installeret en tyverialarm, kan dette i sig selv være en afskrækkende faktor for indbrudstyvene.
Skiltningen gør det nemlig klart for en potentiel indbrudstyv, at risikoen for at blive opdaget stor. Det vil altså sige, at skiltningen alene kan være medvirkende til, at tyven bliver skræmt væk og ikke når indenfor.
Fem gode råd til at undgå fejlalarmer på din tyverialarm
Det er imidlertid ikke et sjældent fænomen, at din alarm med jævne mellemrum kan melde fejl, men der er heldigvis flere ting, du selv kan gøre for at søge at undgå dette i fremtiden. Vi har samlet en liste med gode råd herunder, som du med fordel kan være opmærksom på for helt at undgå fejlalarmer på din tyverialarm.
- Luk døre og vinduer korrekt: Sørg for, at alle døre og vinduer er lukket ordentligt, inden du tilkobler alarmen.
- Rengør detektoren jævnligt: Fjern støv og spindelvæv, der kan forstyrre din detektor eller føler. En regelmæssig rengøring sikrer, at detektoren har frit udsyn. Vær også opmærksom på, om der er objekter i vejen for følerne og detektorerne. Der bør altid være relativt frit udsyn over de enkelte rum.
- Undgå bevægelige genstande i loftet: Hængende genstande såsom skilte eller pynt kan udløse falske alarmer. Brug evt. to snore til ophængning for at forhindre, at genstandene drejer rundt og udløser alarmen.
- Vær opmærksom på automatisk tilkobling: Kender du tidspunktet for automatisk tilkobling? Hvis svaret er nej, så sørg for at være informeret – særligt, hvis du planlægger noget udenfor almindelig arbejdstid.
- Udvælg et par superbrugere: Med nogle få superbrugere sikrer du nemlig, at der altid er nogen til at informere nye kolleger, vikarer, rengøringspersonale, håndværkere og andre i korrekt brug af anlægget.
Men hvad nu, hvis alarmen alligevel går?
Hvis din Jansson-alarm alligevel skulle gå ved en fejl, er det først og fremmest vigtigt, at du bevarer roen og dernæst får styr på situationen ved at følge disse simple trin.
- Frakobl alarmen med din kode på betjeningspanelet.
- Ring til vagtcentralen og afmeld alarmen ved at bruge dit kodeord.
- Påbegynd fejlsøgningen eller kontakt os som din installatør.
Og hvis der opstår tekniske fejl, eller du har brug for hjælp til betjening af din tyverialarm, så kan du naturligvis altid kontakte os på vores hovednummer 79 42 01 00, ligesom du til hver en tid kan finde oplysninger om dit anlæg via Mit Jansson.